Ahlat’ta Taş İşçileri Volkanik Kayaları Kırarak Geçim Mücadelesi Veriyor
Bitlis’in Ahlat ilçesindeki taş işçileri, Nemrut Dağı’nın eteklerinde kazdıkları volkanik kaya kütlelerini parçalayarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.
Bölgede yapı, cami, minare, türbe ve çeşme yapımında tercih edilen volkanik Ahlat taşı, Nemrut Dağı’nın eteklerinden çıkarılmaya devam ediyor. Yazın serin, kışın sıcak tutma özelliği ile yörede en çok tercih edilen taş olan Ahlat taşı, ilçedeki birçok kişinin de geçim kaynağı oluyor. Volkanik kaya kütlelerini balyoz, kaldıraçlar ve iri iğnelerle kırarak yapı malzemesine dönüştüren personel, sabahın erken saatlerinde güçlü ekmek mücadelesine başlıyor. Demir ve kalın çivilerle önce kaya kütlesindeki uygun damarları tespit eden ustalar, daha sonra bunlara kalın çiviler çakıyorlar. Çivilerle izlerin açıldığı alana Karasa adını verdikleri uzun demirleri yerleştiren ustalar, daha sonra demirlerin üzerine atlayarak kaya kütlesinin hareket etmesini sağlıyor. Yerinden yırtılan kaya kütlesi kesitlere ayrılarak yapı için ham hale getirilir. Kaya kütleleri küçük çiviler yardımıyla 70 ile 80 kilogram arasında değişen modüller haline getirilerek kamyonlara yüklenerek taş kesme ve işleme ocaklarına götürülür. Taş kesme ocaklarında istenilen ebat ve ölçülerde kesilen taşlar, binalarda kullanıma hazır hale getirilmektedir.
İlçede 22 yıldır taş çıkararak geçimini sağladığını belirten taş işçilerinden Seyfettin Nacaroğlu, “22 yıldır bu işte çalışıyorum. Sabah şafak vakti geliyoruz. Sabah kahvaltısını yaparız, ocağımızda temizlik yaparız, sonra da kara kütleleri yardımıyla kayaları kütleler halinde kaldırırız. “Taşları kütle halinde çıkarırız. Daha sonra taş atölyeleri bu taşları kesmek üzere bizden alıyor. Hayatımızı böyle kazanıyoruz. Bileklerimizin gücüyle çalışıyoruz. Bugünlerde hava çok sıcak. Bileklerimizin gücüyle çalışıyoruz. Bu sıcaklara rağmen çalışmalarımız iyi” dedi. – BİTLİS